• ČÍTANIE KNÍH NA HODINÁCH ANGLIČTINY
          • ČÍTANIE KNÍH NA HODINÁCH ANGLIČTINY

          • O marci sa všade oddávna traduje, že je mesiacom kníh. Preto sme sa aj na hodinách angličtiny sústredili na čítanie kníh. Táto záľuba pomaly mizne z návykov dnešnej mladej generácie žiakov. Oveľa jednoduchšie je zapnúť si mobil, TV a pozrieť si obľúbený film, video, vypočuť hudbu. Snažili sme sa vrátiť do čias pred existenciou počítačov a ukázať žiakom čaro čítania kníh a objavovania novej slovnej zásoby pomocou zaujímavých príbehov. Žiaci si mohli vyberať knihy na čítanie podľa úrovne angličtiny (podľa počtu slov v upravených textoch  čítaniek). 

            Na začiatku sme mali obavy, ako táto aktivita dopadne, ale odozva bola naozaj dobrá. Dokonca sa niekoľko žiakov priznalo, že toto bola ich prvá kniha v živote, ktorú celú dočítali do konca...

            Na našich hodinách čítania bolo ticho ako v študovni, každý usilovne čítal. Žiaci si zapisovali neznáme slovíčka a potom vyhľadávali ich najvhodnejší preklad pomocou usmernení vyučujúcich. Z týchto hodín si robili zápis o prečítanej knihe Book Report, kde zapisovali najdôležitejšie údaje o prečítanej knihe: autora, ilustrátora, hlavné postavy, umiestnenie príbehu, krátky obsah, hlavnú myšlienku alebo ponaučenie a neznáme slovíčka, ktorými si rozšírili svoju slovnú zásobu. Postupne pridávali aj obrázky z príbehov. Práca bola podobná ako pri príprave Čitateľského denníka zo slovenského jazyka, len všetko prebiehalo v angličtine.

            Ako sa nám darilo môžete posúdiť vo fotogalérii.

            A čo na takéto vyučovanie hovoria žiaci? Tu sú ich názory:

            -Hodiny čítania boli celkom dobré.

            - Hodiny čítania boli zábavné a zaujímavé.

            - Bavilo ma čítať knihu.

            - Bolo to príjemné odreagovanie.

            - Pohoda.

            - Good!!!

            - Viac takýchto hodín len o čítaní.

            -Takáto hodina s čítaním bola zaujímavá a dalo mi to niečo do „života“.

            - Čítanie kníh po anglicky je spôsob ako sa naučiť či si zlepšiť gramatiku. Pomocou kníh si taktiež vytvoríme vzťah ku knihám a angličtine. Páčilo sa mi to, bolo to niečo nové a zaujímavé.

            Hodiny angličtiny spojené s čítaním kníh pre žiakov pripravili pani učiteľky: Slezáková, Honková a Sedliaková.

            Článok pre vás pripravila Ing. Z. Slezáková

             

        • NOVÉ ČÍSLO  ČASOPISU CŔŔN
          • NOVÉ ČÍSLO ČASOPISU CŔŔN

          • Prečo bolo v ŠKD veselo? Kam pochodovali žiaci spolu s valaštianskymi dôchodcami? Pre koho pani kuchárky smažili sladké pampúšiky? Kto vyhral Hviezdoslavov Kubín? Ako pokračuje projekt Školy za demokraciu? Čo všetko zistili žiaci o svojich predkoch, erboch a pamiatkach v okolí? Aké knihy žiaci prečítali? Čo si žiaci myslia o dospelákoch? Ako bolo v divadle? Kto by vyhral školské voľby?

            Ak vás zaujímajú odpovede na tieto otázky, „preklikajte“ si školský časopis TU: https://crrn-noviny-9.webnode.sk/  alebo v  časti ŽIVOT V ŠKOLE → Cŕŕn - školský časopis.

            Ak chcete získať žolík za najaktívnejšieho prispievateľa, píšte nám svoje príspevky sem: http://crrn.noviny.zsvalaska@gmail.com

            Mgr. Martina Tyčiaková a redaktori časopisu CŔŔN.

             

        • VEČERNÉ ČÍTANIE
          • VEČERNÉ ČÍTANIE

          • Mať knihy rád a rád ich aj čítať je úžasná vec. Ako prezradili účastníci  večerného čítania  v knižnici, čítanie kníh  otvára dvere do ríše fantázie, zobúdza predstavivosť, prináša napätie, radosť a nie jednu múdrosť.

            V týždni od 28. do 31. marca sa v žiackej knižnici na 1. stupni postupne stretávali žiaci 1. – 4. ročníka na podujatí Večerné čítanie. Každý ročník si priestory večernej knižnice a školy užil vždy s inou knihou a inou aktivitou.

            Prváci spoznali Kláru, budúcu prváčku, ktorá sa bojí mátoh. Bývajú pod jej posteľou.  Kláre sa ukážu vždy večer, keď jej ocko zhasne svetlo v izbe a Klára zatvorí oči. Či sa odnaučí mátoh báť, či jej pomôže jej vlastný dedko a či to stihne do konca prázdnin sme sa počas večerného čítania nestihli dozvedieť.  Ak však siahneme po knihe  Petry Nagyovej – Džerengovej  Klára a mátohy, záhady budú odhalené. Prváci sa mátoh v knižnici nebáli, naopak, s vyrobenými mátohami odchádzali domov.

            Druháci  sa stretli s kocúrom Červenochvostom z knihy Psia škola kocúra Červenochvosta od Gabriely Futovej. Malý kocúrik ryšavej farby sa jedného dňa ocitol u „kamarátky“, ktorá bývala s dvomi potvorami, vlastne psíkmi Lilou a Džinou v maličkom byte. Ako sa s obyvateľkami bytu zoznámil a či sa s nimi spriatelil,  čitateľom  prezradí  kniha. Ako sa dostať k vlastnému kocúrikovi Červenochvostovi prezradia zas druháci.

            Tretiaci so štvrtákmi riešili tajničku z indícií skrytých v priestoroch školy, tvorili nové nadpisy ešte neexistujúcich kníh z nadpisov kníh, ktoré napísali Gabriela Futová a Ján Uličiansky. Tretiaci sa stretli s Katkou, ktorá sa rozhodla hľadať si lepšiu mamu a štvrtáci  zistili ako sa z Betky Bábikovej stala Analfabeta Negramotná.

            Večerné čítanie sa uskutočnilo po prvýkrát a určite sa k nemu vrátime opäť o rok, pretože s knihami v knižnici bolo SUPER. Viac vo fotogalérii.

                                    Napísala organizátorka podujatia, Mgr. Štefánia Piliarová, správkyňa žiackej knižnice na 1. stupni.

        • BÁBKOVÉ DIVADLO
          • BÁBKOVÉ DIVADLO

          • Významným dňom v mesiaci marec je deň, ktorý nám pripomína dôležitosť a krásu bábkarského umenia. 21. marec je Medzinárodným dňom  bábkarstva.  Piataci sa na literatúre učia o bábkovom divadle. Nácvikom vlastného bábkového predstavenia si  mohli na vlastnej koži vyskúšať výrobu kulís, scény, bábok, tvorbu scenára, výrobu pozvánky, plagátu. Svedomito pripravili tri divadielka: Ako dedko ťahal repu, O psíčkovi a mačičke, Rozprávka o krajine Rozprávkovo. Do improvizovaného divadla v multimediálnej učebni v budove 2. stupňa pozvali spolužiakov z 2.A a 2. B triedy.  Malí diváci so záujmom sledovali, ako bábky ožili v rukách bábkohercov. Okrem umeleckého zážitku si odniesli aj poučenie, že ZLO treba poraziť LÁSKOU, POROZUMENÍM a DOBROM. Hlasný potlesk a čokoládové poďakovanie od druhákov bol pre účinkujúcich piatakov krásnou odmenou.

            Mgr. Martina Tyčiaková a Mgr. Kristína Puťošová

        • STARŠÍ ČÍTAJÚ MLADŠÍM – DEVIATACI ČÍTAJÚ TRETIAKOM
          • STARŠÍ ČÍTAJÚ MLADŠÍM – DEVIATACI ČÍTAJÚ TRETIAKOM

          • Posledný marcový pondelok sme opäť po dlhšom čase uskutočnili čitateľskú aktivitu Starší čítajú mladším. V rámci nej naši deviataci čítali príbehy od Braňa Jobusa tretiakom. Tí mali možnosť vypočuť si príbehy, obdivovať čitateľské zručnosti a plynulé čítanie starších žiakov. Spoločnosť nám všetkým robili dvaja štvornohí zvierací priatelia – Baltazár a Endy.  Od prvej chvíle ako títo dvaja „parťáci“ prekročili prah školy, získali si srdcia všetkých detí. Čítať rodičom a učiteľom je niekedy nuda, no psíkovi, ktorý nám rozumie, to je radosť a zážitok. Psík navyše neopravuje naše chyby pri čítaní. Za možnosť stretnúť sa so zvieratkami by sme chceli poďakovať našej pani asistentke Ingridke Macákovej, za čítanie našim deviatakom – Filipovi Nagyovi, Terezke Ďuriančikovej a Simonke Perichtovej z 9. B triedy. Dúfame, že aj takouto formou boli všetci žiaci motivovaní k čítaniu  a vytvorili si bližší vzťah ku knihám. Prítomnosť psíkov sme využili aj pri čítaní knihy na hodine literatúry v 6. B triede.

            PaedDr. Denisa Maťovčíková

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • Ak sa rozhodnete zapísať svoje dieťa prostredníctvom elektronického formulára, v časti Život v škole nájdete Elektronickú prihlášku.

        • MORENA, MORENA, KDE´S PREBÝVALA?
          • MORENA, MORENA, KDE´S PREBÝVALA?

          • Na regionálnej výchove sme si my, žiaci 6.A triedy vyrábali svoje vlastné Moreny.

            „Našu sme vyrábali z látky, novín, servítok, vaty a použili sme aj špagát či šnúrky. Jej kostra bola vyrobená zo starej mapy sveta. Mala na sebe staré oranžové tričko a modrú deku.“

            Na ďalšej hodine sme sa rozhodli Morenu vyniesť a vyhnať tak z dediny zimu. „Aj so žiakmi 6.B sme sa stretli pred školou. Išli sme spolu k mostu a povedali básničku. Takto sme vyniesli z obce zimu, zlo a smrť a privolali jar.“

            Morena naša, kde´s prebývala?

            V dedinskom dome, v novej stodole.

            Vyniesli sme Morenu zo vsi,

            priniesli sme máj nový do vsi.

            Morena, Morena za koho´s umrela?

            Ne za ny, ne za ny, než za ty kresťany.

            Článok napísali žiaci 6.A triedy

        • OKRESNÉ KOLO SÚŤAŽE HVIEZDOSLAVOV KUBÍN
          • OKRESNÉ KOLO SÚŤAŽE HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • Aj v tomto školskom roku sa uskutočnila súťaž v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Našu školu v okresnom kole v Brezne reprezentovalo 6 žiakov a mali sme tak zastúpenie vo všetkých kategóriách.  Ďakujeme všetkým, ktorí sa okresného kola zúčastnili a tešíme sa z úspechu žiačky Simonky Perichtovej (9. B trieda), ktorá postúpila do regionálneho kola v Banskej Bystrici.

            Mgr. Puťošová Kristína

        • ZMENA PRÍSPEVKU NA STRAVU
          • ZMENA PRÍSPEVKU NA STRAVU

          • Vážení rodičia, oznamujeme vám, že na základe schválenia VZN č.1/2022 sa od 1. 4. 2022 zvyšuje platba príspevku na stravu podľa vekových kategórii nasledovne :

            1.stupeň - 1,21 €
            2.stupeň - 1,30 €

            Príspevok uhrádza zákonný zástupca do 10. dňa príslušného kalendárneho mesiaca.

            Ďakujeme za porozumenie.

            Vedúca školskej jedálne, Zdenka Ridzoňová

        • PANCAKE DAY
          • PANCAKE DAY

          • Fašiangy v minulosti predstavovali slávnostné obdobie medzi Vianocami a začiatkom Pôstneho obdobia. Trvali od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Symbolizovali prechod zo zimy do jari. V túto dobu sa organizovali rôzne tanečné zábavy, zabíjačky a oslavy, ľudia sa veselili, dosýta jedli a pili. Potom nasledoval štyridsaťdňový pôst. Bol to čas pokánia, odriekania a príprav na Veľkú noc.

            Lúčenie s fašiangami, či tradičné „pochovávanie basy“ je na Slovensku spojené s pečením pampúšikov, nazývaných šišky alebo fánky. Je to posledná príležitosť na hodovanie. V anglicky hovoriacich krajinách ľudia pečú chutné palacinky. Preto sa fašiangový utorok nazýva „Pancake Day“ (palacinkový deň).

            V duchu tejto tradície sa naši žiaci na hodinách ANJ učili novú slovnú zásobu prostredníctvom praktických aktivít. Prečítali si pracovný postup na výrobu palaciniek, zoznámili sa s anglickými mernými jednotkami, zostavovali nákupný zoznam, nasledovali inštrukcie v anglickom jazyku. Pod odvážnou taktovkou pani učiteliek Slezákovej, Sedliakovej a Honkovej si nakoniec pripravili sladkú maškrtu. Či to bol nezabudnuteľný zážitok, zvážte sami vo fotoalbume.

             

            Mgr. Alexandra Honková

        • OSLOBODENIE OBCE
          • OSLOBODENIE OBCE

          • Pri príležitosti osláv oslobodenia obce Valaská žiaci ôsmeho ročníka spolu s pani triednymi učiteľkami a ďalšími účastníkmi matičného pochodu vzdali úctu a vďaku padlým rumunským vojakom na Hnusnom. V spolupráci s MO MS Valaská pripravili pre nás program, informovali nás o vojnových udalostiach týkajúcich sa oslobodenia našej obce. Najaktívnejší žiaci boli ocenení tričkami, ktoré dostali od MO MS Valaská a každý účastník dostal pamätný list ako spomienku na toto podujatie.



            PaedDr. Matúš Magera

        • UVOĽŇOVANIE OPATRENÍ
          • UVOĽŇOVANIE OPATRENÍ

          • Vážení rodičia, venujte pozornosť nasledujúcej infografike, ktorá vás usmerní o nastavení škôl  od pondelka, 28. 2. 2022. 

            Verím, že uvoľňovanie opatrení vnesie do vyučovacieho procesu viac pokoja a žiaci sa budú môcť naplno venovať vzdelávaniu alebo mimoškolskej činnosti. 

            S prianím pevného zdravia.

            PaedDr. Badinková Michaela

             

             

        • OKRESNÉ KOLO V GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDE
          • OKRESNÉ KOLO V GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDE

          • Dňa 17.2.2022 sa uskutočnilo online okresné kolo geografickej olympiády. Naši žiaci síce nepostúpili do ďalšieho kola, ale boli úspešnými riešiteľmi.

            Výsledky: 

            Kategória G (4. - 5. ročník)

            4. miesto - Šaková Nina 5. A

            7. miesto - Predajnianska Laura 5. B

            Kategória F (6. - 7. ročník)

            12. miesto - Melicherčík Jerguš 6. A

            13. miesto - Šuník Matej 6. B

            Kategória E (8. - 9. ročník)

            17. miesto - Belanová Stela 8. A

            18. miesto - Perichtová Simona 9. B

            23. miesto - Matovičová Nina 9. B

            Všetkým gratulujem ku dosiahnutým výsledkom. Patrí im veľká pochvala, že aj napriek zložitej situácii sa na olympiádu pripravovali.

             Mgr. Pohorelcová Janka

        • KARNEVAL
          • KARNEVAL

          • V tomto školskom roku sa aj napriek pokračujúcej pandémie v súlade s opatreniami uskutočnil karneval.  Do poslednej chvíle nebolo jasné koľko tried sa karnevalu zúčastní, pretože karanténa si čas nevyberá. Túžba reprezentovať triedu bola silnejšia a  do karnevalu sa zapojilo 17 tried našej školy. Žiaci prvého stupňa si karnevalovú atmosféru užili v pondelok a žiaci druhého stupňa v piatok.

            Nálada vo všetkých triedach bola výborná, kolektívy sa s vysokým nasadením zapojili do súťaže o najlepšiu kolektívnu masku. Niektoré triedy mali na prípravu  málo času, v iných  bolo pre chorobnosť menej žiakov, ale všetci si tento deň karnevalovo užili.

            K dobrej atmosfére prispeli vynikajúce pampúšiky, ktoré pre žiakov pripravili naše pani kuchárky, za čo im ďakujeme a poďakovanie patrí aj žiačke 9. B triedy Nine Matovičovej, ktorá vlastnoručne pripravila sladkú odmenu pre žiakov na druhom stupni.

            Všetci si veľmi prajeme, aby sa život v škole dostal do tradičných koľají. Verím, že sa  čoskoro budeme môcť stretnúť na školskej akcii všetci a bez obmedzení.  Naši deviataci mali ťažkú úlohu pri organizácii karnevalu, ale musím konštatovať, že túto úlohu zvládli na výbornú.

            Viac sa môžete dozvedieť vo fotoalbume.

            PaedDr. Badinková Michaela

        • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN NA 2. STUPNI
          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN NA 2. STUPNI

          • Aj na druhom stupni sa uskutočnilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. Keďže niekoľko tried bolo na dištančnom vzdelávaní, rozhodli sme sa, že súťaž prebehne netradične – žiaci sa nahrali na videá a porota zložená z pani učiteliek slovenčiny následne ich vystúpenia vyhodnotila.

            Výsledky sú nasledovné:

            II. kategória v prednese poézie

            1. miesto Tomáš Balciar (6.A),

            2. miesto Nina Šaková (5.A),

            3. miesto Michaela Bachratá (5.B).

            II. kategória sa prednese prózy 

            1. miesto – Ema Švantnerová (6.A),

            2. miesto – Laura Predajnianska (5.B) ,

            3. miesto – Daniela Perichtová (6.B). 

            III. kategória v prednese poézie

            1. miesto Romana Hadžegová (7.A),

            2. miesto Filip Bella (8.A).

            III. kategória v prednese prózy

            1. miesto Simona Perichtová (9.B).

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za ich prednes a víťazom prvých miest, ktorí postupujú do okresného kola gratulujeme.

            Mgr. Puťošová Kristína

        • ŠKOLSKÉ KOLO CHEMICKEJ OLYMPIÁDY
          • ŠKOLSKÉ KOLO CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

          • Dňa 11. 2. 2022 sa uskutočnilo školské kolo chemickej olympiády, do ktorého sa zapojili žiaci 9.B triedy Simona Perichtová a Jaroslav Laššák, ktorý bol úspešným riešiteľom a postupuje do okresného kola, k čomu mu gratulujeme a prajeme veľa úspechov.

            Ing. Anna Miklovičová

        • LYŽIARSKY VÝCVIK
          • LYŽIARSKY VÝCVIK

          • V dňoch od 7. 2. 2022 do 11. 2. 2022 sa konal lyžiarsky výcvik pre žiakov 7. ročníka. Tento rok sme sa rozhodli pre lyžiarske stredisko v neďalekej obci Hronec - Majer. S podmienkami na lyžiarskom svahu sme boli veľmi spokojní, pretože svah bol každý deň dobre pripravený. Žiaci mali celý svah pre seba a o to lepšie sa mohli počas výcviku v lyžovaní zdokonaliť. Lyžiarskeho výcviku sa zúčastnilo 30 žiakov, z toho takmer polovica nevedela lyžovať. Na konci týždňa bolo príjemné vidieť ako sa z nelyžiarov stali dobrí lyžiari. Atmosféra počas týždňa bola veľmi dobrá. Lyžiarsky výcvik sme v piatok ukončili pretekmi družstiev a karnevalom na lyžiach.  Na záver dostali žiaci sladké odmeny, najrýchlejší aj diplomy.

            Viac vo fotoalbume.

            Mgr. Pohorelcová Janka 

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN NA 1. STUPNI

          • Na prvom stupni sa dňa 2. 2. 2022 v školskej knižnici uskutočnila súťaž v prednese poézie a prózy, Hviezdoslavov Kubín. V súlade s pandemickými opatreniami. Žiaci prednášali svoje básne po jednotlivých triedach. Svoj talent predviedlo spolu 27 žiakov. Porota vybrala nasledujúcich víťazov.

            Próza:

            1. Gabriel O' Hagan - 3. B
            2. Vanesa Morová - 3. B
            3. Monika Petrová - 4. B


            Poézia:

            1. Izabela O' Hagan - 3. B
            2.Viktor Sojak - 2. A
            3.Nikola Mozolová - 2. A
            4.Sofia Bachratá - 3. A


            Víťazom gratulujeme. Žiaci, ktorí sa umiestnili na prvých miestach postupujú do okresného kola.

            Mgr. Hadžegová Patrícia

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia, milí žiaci, oznamujeme vám, že dňa 8. 2. 2022 (utorok)  bude školská jedáleň mimo prevádzky, to znamená, že v tento deň sa nebude variť z dôvodu prerušenia dodávky elektrickej energie a vykonania plánovaných prác na zariadení elektrickej  sústavy. Z tohto dôvodu pribaľte deťom väčšiu desiatu.